Als je kinderen hebt, dan weet je waarschijnlijk al wel dat baby’s geen zout mogen. Maar ook wanneer je kind ouder dan 1 jaar is, is het verstandig om geen zout toe te voegen aan maaltijden. Op het moment dat je kindje met de pot mee kan eten wordt het dus opletten geblazen. Vooral als je iemand bent die normaal gesproken graag met de zoutpot aan de haal gaat.
Waarom mag een baby geen zout?
De nieren van baby’s kunnen nog geen zout aan en daarom voeg je dus nooit extra zout toe aan het eten van je baby. Ook voor kinderen ouder dan 1 geldt dat je moet opletten met de inname van zout. Het natrium dat in zout zit kunnen baby’s en jonge kinderen namelijk niet goed verwerken. De nieren moeten extra hard werken om het natrium uit het lichaam te verwijderen, waardoor de nieren zelfs beschadigd kunnen raken.
Onder de afbeelding lees je met welke producten je vooral moet oppassen.
Met welke producten moet je oppassen?
Zonder dat je het doorhebt krijgt je kind op een dag al behoorlijk wat zout binnen. Aan veel producten die we eten wordt namelijk zout toegevoegd. Producten waar veel zout in zit zijn chips, pizza’s, soepen, kant-en-klaar-maaltijden, hartige snacks, sauzen en crackers, meldt het Voedingscentrum. Ook via brood krijgt je kindje zout binnen en ook aan vleeswaren en kaas is zout toegevoegd. Omdat wij onze dochter grotendeels veganistisch opvoeden hebben we van die laatste twee gelukkig al geen last. En wat betreft kaas: het Voedingscentrum raadt af om kinderen tot 4 jaar kaas te geven.
Lees verder onder de tabel.
Zó beperk je de zoutinname van je kind
Te veel zout is niet goed voor baby’s en jonge kinderen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je de zoutinname van je kind laag houdt. Maak er een gewoonte van om met verse producten te koken in plaats van uit pakjes en gooi nergens extra zout over. Omdat ik na een lange werkdag vaak geen zin meer heb om te koken eten wij af en toe soep uit pak, maar ik stond er nooit bij stil dat hier dus best wat zout in zit. Een goede reden om weer verse soepen te gaan maken dus. En ook met de tussendoortjes valt voor veel ouders winst te behalen. Wissel crackers, koekjes of chipjes vaker in voor onbewerkt fruit en groente of noten. Win-win, want daar zitten gezonde vitamines in!
Meer lezen in de categorie voeding of baby & kind? Klik dan op de linkjes.
Bron: Ouders van Nu / Voedingscentrum