Op mijn Instagram-account deel ik vaak mijn favoriete vegan zoete aardappelsoep. Het is de perfecte maaltijd voor wanneer je eters krijgt, het is vegan én ook nog eens mega simpel en snel klaar te maken. Inmiddels maak ik de vegan zoete aardappelsoep al behoorlijk wat jaar en ik heb nog nooit gehoord dat iemand hem niét lekker vond.
Tijd dus om het recept een keer met jullie te delen! Laat het me vooral weten wanneer je de soep gemaakt hebt en wat je ervan vond. Dat kan via Instagram of in de reacties onder het recept. Het recept is voor ongeveer 4 personen. Mocht je met minder zijn: je kan de soep prima een dag op het aanrecht bewaren. De volgende dag is-ie net zo lekker!
Lees verder onder de foto.
![vegan zoete aardappelsoep](https://groenemoeke.nl/wp-content/uploads/2024/04/vegan-zoete-aardappelsoep-1024x576.png)
Wat heb je nodig?
– Een (soep)pan
– Een vergiet
– Een staafmixer of keukenmachine
INGREDIËNTEN voor de vegan zoete aardappelsoep
– olijfolie
– 1 zoete aardappel van ongeveer 400 gram
– 1 grote witte ui
– Een blik (biologische) linzen (400 gram / uitlekgewicht 240 gram)
– 400 ml kokosmelk
– 1 tot 2 theelepels Italiaanse kruidenmix
– Verse basilicum (optioneel)
Zo maak je de soep
> Snipper de ui en bak de uitjes kort in de pan met een eetlepel olijfolie.
> Snij ondertussen de zoete aardappel in blokjes en bak ze daarna met de uitjes mee totdat ze goed beginnen te geuren
> Schud het blik kokosmelk zodat de kokosmelk en het kokosvet goed vermengd zijn met elkaar. Wanneer je de zoete aardappel en uien goed begint te ruiken gooi je de kokosmelk in de pan. Vul aan met water zodat alles zo goed als onder water staat. Nu voeg je ook de theelepels Italiaanse kruidenmix naar smaak toe.
Hoe meer water, hoe dunner de soep. Wij houden van dikke soep en dus doe ik er zo min mogelijk water bij. Deksel op de pan en wachten maar. Wanneer de zoete aardappels zacht zijn kan je beginnen met mixen. Afhankelijk van hoe hoog je het vuur (of de kookplaat) hebt staan, duurt dit ongeveer 15 minuten.
> Ondertussen gooi je de linzen in een vergiet en spoel je ze af.
> Controleer of de zoete aardappels zacht genoeg zijn om ze te kunnen pureren met een staafmixer of met een keukenmachine.
> Pureer de soep tot een glad geheel en roer daarna de linzen door de soep. Klaar!
* Serveer de soep eventueel met blaadjes verse basilicum erop.
Zoete aardappelsoep uitbreiden
Hierboven heb je mijn basisrecept kunnen lezen. Inmiddels breid ik de soep ook wel eens uit met groenten die in de koelkast liggen en op moeten. Zo gooi ik af en toe courgettes, tomaten of wortels door de soep. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Meer lezen in de categorie voeding of mama? Klik dan op de linkjes!