Het is alweer een tijdje geleden dat ik geblogd heb, want er stond een verhuizing op de planning. En niet zomaar eentje: we verhuisden terug naar mijn geboorteplaats! Helemaal leuk natuurlijk, maar ook vermoeiend en ondanks dat we klein wonen, komt er toch altijd meer bij kijken dan verwacht. Inmiddels ben ik in mijn leven zoveel verhuisd dat ik wel kan zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben, dus komen hier mijn 5 beste tips voor duurzaam verhuizen.
1. Verhuisdozen
Denk je aan verhuizen, dan denk je natuurlijk aan stapels verhuisdozen! Heb je er veel nodig, dan kan dat ook nog behoorlijk wat kosten als je ze nieuw koopt. Zorg dus dat je via vrienden, collega’s of familie aan verhuisdozen komt. Ook via Marktplaats of de buurtapp Nextdoor is een optie. Als mensen net verhuisd zijn willen ze vaak maar wat graag van hun verhuisdozen af. Ik heb onze verhuisdozen via de Nextdoor-app gescoord: GRATIS! Echt top. Zo hoefden we dus geen nieuwe verhuisdozen aan te schaffen.
2. Duurzaam verhuizen is ook opruimen!
Verhuizen is dé mogelijkheid om weer eens goed door je spullen heen te gaan. Wat heb je echt nodig en wat kan wel weg? Doe dit dan ook direct weg (doneer het aan een kringloopwinkel of verkoop het op Marktplaats) en verhuis het niet onnodig mee naar het nieuwe huis. Wist je dat opruimen ook zorgt voor meer rust in je hoofd en een gelukkig gevoel? Zijn je spullen echt kapot (of vies of te oud), dan heeft doneren niet veel zin meer en kan je ervoor kiezen om het weg te gooien. Check de afval-regels in je gemeente dan even! Door afval op de juiste manier in te leveren kan het soms nog gerecycled worden.
3. Hergebruik je meubels
Een nieuw huis is natuurlijk fantastisch en vraagt vaak om het kopen van allerlei nieuwe spulletjes! Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar vaak ook onnodig. Wij hebben geprobeerd om het kopen van nieuwe spullen zoveel mogelijk te beperken. Soms ontkom je er echt niet aan, omdat je nieuwe huis bijvoorbeeld andere afmetingen heeft (kortere muren waar je oude kasten niet kunnen staan bijvoorbeeld). Gelukkig konden wij de kledingkasten van de vorige bewoners overnemen, dus dat kan ook altijd nog een optie zijn. Wees creatief, ook als je een nieuwe inrichting wilt: welke meubels kan je nog hergebruiken of op een andere manier een nieuw leven geven? Duurzaam verhuizen is ook gewoon leuk en het daagt je uit om anders naar je spullen en meubels te kijken.
4. Koop tweedehands meubels
Heb je echt andere spullen nodig? Koop die dan tweedehands! Via Marktplaats, de kringloopwinkel en via Vinted kan je van alles voor je nieuwe interieur scoren. En als je maar goed genoeg zoekt kan je er ook genoeg nieuwe tweedehands spullen vinden.
Op zoek naar tweedehands spullen of meubels voor de kinderkamer? Ik schreef er een blog over!
5. De puntjes op de i
Als alle meubels staan, de kasten ingericht zijn en je gewend bent aan alle nieuwe geluiden in en rondom je woning, is het tijd om te kijken naar wat je nog meer kunt doen. Welk energielabel heeft je huis? Liggen er al zonnepanelen op het dak? Zijn alle lampen in huis LED-lampen? Komt er ooit nog een nieuwe keuken of badkamer, kies dan (wanneer je portemonnee dat toelaat) áltijd voor hoogwaardige materialen die lang meegaan in plaats van goedkopere materialen.
En last but nog least: maak er een gewoonte van om zuinig met energie om te gaan. Doe lampen die onnodig aanstaan altijd uit en zet de verwarming lager wanneer er niemand thuis is. Wij hebben de verwarming sinds een paar jaar overdag op 18 graden staan (wanneer we thuis zijn). Dit is even wennen, maar scheelt ontzettend veel (ook op je energierekening! ;-).
Meer lezen in de categorie mama? Klik dan op het linkje!