Sinds kort ligt het in de supermarkt: ‘Coffee Free Coffee’ oftewel, koffievrije koffie. Als drukke ouder drink je misschien vaker een koud kopje koffie dan een warme, maar ondanks dat blijft het zwarte drankje voor veel mensen onmisbaar. Wat is koffievrije koffie en hoe duurzaam is het?
De koffievrije koffie van het merk Northern Wonder is gemaakt van ingrediënten als lupinebonen, vijgen, kikkererwten en zwarte bes, ligt sinds september 2023 in de supermarkten en is te krijgen voor filter en in cups.
Lees verder onder de foto.
Waarom koffievrije koffie?
Northern Wonder, de start-up die de koffievrije koffie bedacht, wil met hun nieuwe ‘koffie’ ontbossing tegengaan. Omdat de vraag naar koffie wereldwijd toeneemt, nemen ook koffieplantages in toenemende mate de plaats van regenwouden in, zo is te lezen op de flyer van de start-up. Als je de Coffee Free Coffee van Northern Wonder drinkt, dan draag je dus niet bij aan ontbossing. Klinkt perfect, maar hoe smaakt het? En is het echt veel beter voor het klimaat dan normale koffie?
Lees verder onder de foto.
De smaak van koffievrije koffie
Ik drink zelf het liefst cafeïnevrije koffie en dus test ik die variant van de Coffee Free Coffee. Laat ik even vooropstellen: ik ben een koffiedrinker en geen koffiekenner. Ik ga dus ook geen uitgebreide review schrijven, maar vertel natuurlijk wel even kort wat ik van de koffie vond.
Vol en een beetje bitter, maar zeker niet vies
De geur van de losse filterkoffie is anders dan je wellicht gewend bent: het ruikt niet heel lekker, maar de maling ziet eruit als koffie en is zelfs iets grover dan de filterkoffie die ik dagelijks drink. Volgens de verpakking gebruik je 8 gram koffie per 100 ml water, dus dat weeg ik netjes af. Als ik de koffie (zwart) drink merk ik al snel dat de koffie heel vol van smaak is en misschien zelfs iets te sterk voor mij. Omdat ik mijn koffie meestal met plantaardige melk drink, besluit ik om er een cappuccino van te maken. En die is eigenlijk best lekker! Door de melk is de koffie een stuk minder vol en bitter en dat is precies wat ik lekker vind.
Als veganist weet ik als geen ander dat je soms moet inleveren qua smaak en dat sommige veranderingen tijd kosten om aan te wennen. Ik denk dat dat bij deze koffie ook het geval is. Als je je hele leven al ‘normale’ koffie drinkt, dan is dit echt wel even wennen. Maar hij is zeker niet vies en in combinatie met havermelk heeft het best iets weg van koffie.
Lees verder onder de foto.
Discussie
En hoe zit het dan met dat duurzame aspect van deze koffie zonder koffie? Daar is namelijk nog best wat discussie over. Volgens David van Klingen, oprichter van Northern Wonder, is ontbossing hét probleem van de koffieteelt, omdat de grond die het meest geschikt is voor de koffieteelt begroeid is met tropisch woud. In een interview aan de krant Trouw zegt Van Klingen: “De wereldwijde vraag naar koffie neemt toe, vooral in India en China, waar elke negen uur een nieuwe Starbucks opent. En door klimaatverandering kunnen boeren op minder plekken koffie verbouwen.” In datzelfde artikel komt ook Heske Verburg, directeur van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, aan het woord.
Heske Verburg, directeur van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, heeft er een dubbel gevoel bij. Koffie hoeft volgens haar lang niet zo slecht te zijn als vlees en zuivel, waar de impact op dier, natuur en klimaat vanzelfsprekender zijn. “Koffie kan slecht zijn. Tegelijkertijd is het de inkomstenbron van 12,5 miljoen boerenfamilies. Als koffie goed geteeld wordt, kan het juist duurzaam zijn, goed voor de bodem en met bomen op plantages die juist CO2 opnemen.”
Bron: Trouw
Ook het platform DIT besteedt aandacht aan het nieuwe product en vraagt zich af: ‘Moeten we allemaal overstappen op de koffievrije koffie?’ Ook hier komen Van Klingen en Verburg weer aan het woord. Van Klingen opnieuw over ontbossing en Verburg die dit keer ook nog een andere kant van het verhaal belicht, namelijk dat van de koffieboeren én ze heeft het over een nieuwe wet.
“Ontbossing is een serieus probleem, ook in de koffieteelt. Maar dat gaan we niet oplossen door iets anders dan koffie te drinken. Integendeel, als een koffieboer met haar gezin geen inkomen meer kan verdienen met de koffieteelt, gaat ze iets anders planten. Koffie levert haar meer op dan andere gewassen. Dus moet ze meer grond bewerken om het inkomen op peil te houden. Overigens is het in de Europese Unie vanaf 2025 wettelijk verboden om koffie te verkopen die heeft bijgedragen aan ontbossing.”
Bron: DIT.nl
Mijn koffiekeuze
En ik? Wat wordt mijn koffiekeuze nu ik me in de koffievrije koffie heb verdiept? Ik maak de gekregen verpakking Coffee Free Coffee natuurlijk eerst even netjes op en maak daarna een keuze. Wellicht kan ik wennen aan de smaak en kies ik ervoor om thuis ‘koffie’ te drinken waarbij ik me niet schuldig maak aan ontbossing. En mocht ik mijn oude vertrouwde koffie toch missen? Dan verdiep ik me opnieuw in koffie, want welke koffie is dan de beste en meest groene keuze? Ik heb het vermoeden dat ik met mijn cafeïnevrije koffie van Douwe Egberts niet echt aan de meest groene kant zit.
Meer lezen in de categorie Eten & drinken? Klik dan op het linkje.