Ben je op zoek naar een duurzaam kraampakket? Dan zit je hier goed! In dit blog deel ik mijn ervaring met mijn eigen (budget) kraampakket én tip ik drie duurzame kraampakketten.
Mocht je als een berg opzien tegen je bevalling, dan is het openmaken van het kraampakket waarschijnlijk niet echt een opsteker voor je. De doos met o.a. de meest grote (kraam)verbanden, ‘lekzeilen’ en een matrasbeschermer doet je namelijk vooral afvragen wat voor veldslag er straks tussen je benen gaat plaatsvinden.
Toen ik mijn kraampakket bestelde kocht ik klakkeloos hetzelfde pakket als een vriendin die rond dezelfde tijd uitgerekend was. Het pakket kostte me tussen de 25 en 30 euro en was één van de goedkoopste die ik online kon vinden. Zal wel goed zijn dacht ik… Wat kan d’r nou mis mee zijn? Nou! Veel dus. De kraamverbanden en zoogcompressen ademden nauwelijks, de onderleggers veranderden na kort gebruik al in dunne vellen met losse snippers erin en de matrasbeschermer was één groot plastic zeil dat enorm kraakte wanneer je je omdraaide in bed.
Duurzaam kraampakket
Om ervoor te zorgen dat jij niet dezelfde fout maakt als ik én om rekening te houden met milieu en natuur, heb ik hieronder drie duurzame kraampakketten (mét goede reviews) voor je op een rijtje gezet. Maar eerst dit nog even een uitleg over het kraampakket.
Wat is een kraampakket?
Het is handig om het (duurzame) kraampakket ruim vóór week 37 van je zwangerschap in huis hebben: je weet natuurlijk nooit wanneer je bevalt. Ook als je van plan bent om in een geboortecentrum of ziekenhuis te bevallen moet je ‘m in huis hebben. Even googelen op ‘kraampakket’ en je ziet al snel dat de keuze reuze is. Sommige verzekeraars sturen zelfs gratis een kraampakket naar je op als je aanvullend verzekerd bent. Check dat dus vooral eerst even voordat je iets bestelt!
Wat zit er in een kraampakket?
Alle (duurzame) kraampakketten zijn anders, maar meestal zit het volgende erin:
- Een matrasbeschermer
- Kraammatrassen
- Onderleggers
- Navelklem of cordring
- Een flesje alcohol (helaas niet om gezellig open te trekken na je bevalling!)
- Kraamverbanden en maandverbanden
- Zoogcompressen
- Gaaskompressen
- Verbandwatten
Wat is een cordring?
Je kraamhulp zal uitleggen waarvoor alles precies gebruikt wordt. Wij legden in ieder geval rond week 37 de matrasbeschermer alvast op ons bed. Voor het geval mijn vliezen zouden breken. Ook zat er in mijn kraampakket geen navelklem, maar een cordring. Een cordring is kleiner en van zachter materiaal gemaakt dan een navelklem. Het is daarom prettiger voor je kindje én minder belastend voor het milieu, omdat het van natuurrubber in plaats van plastic wordt gemaakt. Om die reden irriteert het ook de huid van je baby minder. Of je meegebrachte cordring ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden is een beetje afhankelijk van de plek waar je gaat bevallen. In het ziekenhuis waar Lola geboren is hebben ze slechte ervaringen met het plaatsen van de cordring en daarom kreeg ze een ‘ouderwetse’ navelklem om.
Lees verder onder de afbeelding.
3 x duurzaam kraampakket
Wordt je kraampakket niet vergoed door je zorgverzekeraar en vind je het belangrijk dat je een zo natuurlijk en duurzaam mogelijk kraampakket in huis haalt, waarbij ook nog eens rekening gehouden is met het milieu? Check dan de drie duurzame kraampakketten hieronder!
Het duurzame kraampakket van Moeder Aarde
Het kraampakket van Moeder Aarde wordt op de website omschreven als: zo puur, zuiver en vriendelijk mogelijk voor mens, dier en moeder aarde. Naast de gebruikelijke producten zit er in het pakket van Moeder Aarde heel veel meer, waaronder twee affirmatiekaarten, een kruidenmix voor het eerste badje van je baby en zelfs een helende yoni olie! Vooral dat laatste lijkt mij werkelijk fantastisch en niet geheel overbodig na een bevalling…
Het duurzame kraampakket van Dalalou
De producten in de Kraampakketten van Dalalou zijn zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar. Ook wordt er gebruik gemaakt van biologisch katoen en je krijgt extra producten die gericht zijn op natuurlijke kraamzorg, zoals kamille-olie, kamillekruiden en wolvlies. Op de website van Dalalou heb je de keuze uit verschillende kraampakketten en je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. De prijzen variëren tussen de 55 en 135 euro. Een extra dikke plus: er is ook een vegan variant van het kraampakket te bestellen!
Het duurzame kraampakket van Natalis
De goedkoopste van de drie is het duurzame kraampakket van Natalis. Van Natalis ontvang je o.a. een wasbare matrasbeschermer, watten van biologisch katoen, ecologische onderleggers en kraamverband dat 100% biologisch afbreekbaar en composteerbaar is. Alle producten worden verstuurd in een kartonnen doos met FSC-keurmerk.
Succes met het maken van je keuze! En neem maar van mij aan: ga niet voor het goedkoopste kraampakket dat je online kunt vinden. Een beetje comfort tijdens je kraamweek is heel belangrijk!
Meer verhalen lezen in de categorie zwanger of mama? Klik dan op de linkjes.